Interne transportmiddelen (Manpower)

Opleiding

Interne transportmiddelen (heftruck, reachtruck, orderpicktruck, elektrische transpallet,...)  
 

Aanbieder

Manpower Logistics Academy
(partnership tussen Manpower Belgium NV , Louizalaan 523, 1050 Brussel en @theyts bvba, Industriezone Ravenshout, Essenschotstraat 60/30, 3980 Tessenderlo)
www.manpower.be
 

Graad van de opleiding

Naschoolse vorming, beroepsopleiding
 

Doelgroep

Volwassenen: werkenden en werkzoekenden
Studenten 
 

Hoofdcompetenties

Dagelijkse controle + parkeren, batterij laden/LPG tanken+ wisselen, rijvaardigheid : stapelen i/d hoogte, slalom, smalle doorgang, laden & lossen container, last- en laaddiagram, veiligheidsvoorschriften toepassen, werken met de heftruck : opnemen, verplaatsen, stapelen goederen,... 
 

Inhoud van de opleiding

Afhankelijk van zijn voorkennis volgt een kandidaat een 3- of 5-daagse opleiding tot reachtruckchauffeur die afgerond wordt met een examen (theoretisch en praktisch). Een kandidaat kan slagen voor het niveau “basis” of “gevorderd”. De eindtermen van het examen “basis” en “gevorderd” zijn gebaseerd op de normen AV-002 (basis) en IS-002 (gevorderd).
 
1. Niveau basis of gevorderd
 
BASIS GEVORDERD
Theorie (idem voor beide niveaus)
- Wetgeving - Risico’s en ongevallen
- Opbouw reachtruck - Kantelgevaar, last en laaddiagram
- Werken met de reachtruck - Veiligheidsvoorschriften
- Magazijninfrastructuur
Praktijk
- Dagelijkse controle + parkeren
- Batterij laden + wisselen
- Rijvaardigheid: stapelen op 6 m hoogte zonder sideshift, slalom, smalle doorgang, gangpad met max 100 cm speling bij indraaien, blokstapeling
- Werken zonder tijdsdruk
Praktijk
- Dagelijkse controle + parkeren
- Batterij laden + wisselen
- Rijvaardigheid: stapelen op 6 m hoogte zonder sideshift, slalom, smalle doorgang, gangpad met max 50 cm speling bij indraaien, blokstapeling, brede lasten door smalle ingang
- Werken onder tijdsdruk
 
 
2. Duur van de opleiding
 
Driedaagse opleiding
 
In totaal telt deze opleiding 16 cursusuren + een examen. Het aantal cursusuren bestaat uit 3 uren theorie en 13 uren praktijk. De opleiding wordt op dag 3 afgesloten met een examen dat bestaat uit 40 minuten theorie en 40 minuten praktijk.
 
Vijfdaagse opleiding
 
In totaal telt deze cursus 32 cursusuren + een examen. Het aantal cursusuren bestaat uit 6 uren theorie en 26 uren praktijk. De opleiding wordt op dag 5 afgesloten met een examen dat bestaat uit 40 minuten theorie en 40 minuten praktijk. De inhoud en eindterm zijn identiek aan die van de 3-daagse opleiding.
 

Stage, projecten, werkplekleren


 

Afgeleverde certificaten / getuigschriften

Examenresultaten en attestering
 
Geslaagd gevorderd: Kandidaat is geslaagd op theorie én praktijk-gevorderd. Hij is onmiddellijk zelfstandig inzetbaar na een introductie van de gebruikte toestellen op de werkplaats. Kandidaat heeft een goede beheersing, kan vlot en veilig werken en is in staat de opdrachten uit te voeren zoals beschreven in “niveau gevorderd”. Belangrijk is dat deze kandidaat kan werken onder tijdsdruk!
 
Geslaagd basis: Kandidaat is geslaagd op theorie én praktijk-basis. Hij is onmiddellijk inzetbaar na een introductie van de gebruikte toestellen op de werkplaats voor relatief eenvoudig werk, met voldoende plaats (dus geen té smalle gangen) en zonder tijdsdruk, zoals beschreven in “niveau basis”. Kandidaat werkt (nog) traag en heeft nood aan extra oefening.
 
Niet geslaagd: Kandidaat is niet geslaagd op theorie en/of praktijk-basis. Hij is (momenteel) niet bekwaam om met het toestel te werken: beheerst de basis niet, kan niet indraaien, zeer traag etc. Kandidaat ontvangt een voorlopig attest geldig voor 1 jaar waarmee een mogelijke werkgever wettelijk toch in orde is om deze persoon als hef- of reachtruckchauffeur in te schakelen.
 

Aansluitende opleidingsmogelijkheden

magazijnmedewerker / andere interne transportmiddelen / orderpicking