Nieuws

Strategische grensligging

De steeds intensere Europese integratie en de vervaging van de grenzen doen het belang toenemen van de relaties over de landgrenzen heen.
Dit is het geval voor Limburg, dat aldus de (vroegere) positie van een eerder perifere regio in België en Vlaanderen heeft verlaten, en steeds nadrukkelijker een centrale plaats verwerft in een kansrijk Euregio-gebied waar de beide provincies Limburg (Belgisch en Nederlands) omringd zijn door Noord-Brabant (Nl), Luik en Aken, en de Vlaamse buurregio's Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Dit Euregio-gebied wordt steeds meer een referentie-gebied naarmate de economische relaties in dit gebied verder toenemen.

Sinds decennia onderhouden de bestuurlijke overheden en de economische ontwikkelingsmaatschappijen grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden :
• De Euregio Maas-Rijn bevat de provincie Limburg (B), zuidelijk Limburg (Nl), provincie Luik en Kreis Aachen en telt 3,7 miljoen inwoners. Meer info
• De Grensregio Vlaanderen-Nederlandbevat de Vlaamse provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en telt 6,3 miljoen inwoners. Meer info