Nieuws

Zakelijke dienstverlening en ICT

Het belang van de zakelijke dienstverlening en tertiaire sector neemt toe in de Vlaamse en Belgische economie. De provincie Limburg heeft dat goed begrepen en speelt hierop in met een evenwichtig vastgoedaanbod. Onder andere met gebouwen die volledig voldoen aan de noden van hoogtechnologische bedrijven. Maar ook door nieuwe vastgoedprojecten die zich onderscheiden door hun 'goede bereikbaarheid, goede zichtbaarheid, positieve uitstraling en architectonische en technische kwaliteit' (Buck, 2006).

Infrastructuur

Research Campus HasseltResearch Campus Hasselt is een initiatief van het stadsbestuur van Hasselt, POM Limburg en LRM op de voormalige terreinen van de Philipsfabrieken. Met een totale tewerkstelling van ongeveer 1.800 werknemers is Research Campus Hasselt wellicht het snelst groeiende hoogtechnologische bedrijvenpark in België. De meeste van de hier gevestigde bedrijven situeren zich in de hoogwaardige zakelijke dienstverlening. Vooral ICT-bedrijven zijn nadrukkelijk aanwezig. Sinds eind 2011 zijn alle aandelen in handen van LRM.

Een ander gebied met heel wat mogelijkheden is de Hasseltse stationsbuurt. Na de in uitvoering zijnde renovatie van deze buurt zal er in totaal 27.000 m² bedrijfsruimte beschikbaar zijn. De stationsbuurt ligt op vijf minuten wandelen van het stadscentrum en op amper vijf minuten rijden van de autosnelweg (Antwerpen-Brussel²; Genk-Aken). Bovendien is het een knooppunt van het openbaar vervoer. Kortom: de stationsomgeving in Hasselt is een ideale locatie voor dienstverlenende bedrijven.

Het Wetenschapspark Limburg, verbonden aan de Universiteit Hasselt, combineert high-tech bedrijven met universitaire onderzoeksinstituten. Momenteel zijn er in de gebouwen van het Wetenschapspark een 15-tal high-tech bedrijven gehuisvest. In totaal waren op 31 december 2008 in de zone van het Wetenschapspark Limburg ca. 650 personen tewerkgesteld, waarvan 220 personen actief waren in de UHasselt -onderzoeksinstituten (IMO, EDM, IMOB en BIOMED). Het Wetenschapspark is thans 12 ha groot; een uitbreiding met 20 ha wordt momenteel gerealiseerd om extra ruimte te bieden voor nog eens enkele tientallen bedrijven. POM Limburg is mede-initiatiefnemer en aandeelhouder van het Wetenschapspark Limburg.

Bedrijvenpark IlgatHet epicentrum van de zakelijke dienstverlening in Limburg ligt in Hasselt, maar ook elders in de provincie worden projecten opgezet om bedrijfsruimte te creëren voor dienstverlenende bedrijven. Voor meer informatie over deze initiatieven, kan je terecht bij het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid.