Specialisatiejaar logistiek (Sparrendal Lanaken)

Opleiding

7e specialisatiejaar Logistiek 
 

Aanbieder

Campus T.I.SPARRENDAL vzw scholengemeenschap Lanaken
 

Graad van de opleiding

3de graad, 3de jaar BSO, specialisatiejaar Logistiek, na het afronden van het 6de jaar Office-Logistics  
 

Doelgroep

Geen specifieke voorkennis vereist. Lln. met vooropleiding Kantoor / Handel kunnen vlot instromen. De opleiding tot heftruckchauffeur is een belangrijk item om te mogen deelnemen aan het werkplekleren en de stage.
Lln. dienen te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het 3de jaar van de 3de graad BSO.
 
Gemotiveerde leerlingen met interesse in de het office-gebeuren, maar vooral de logistieke sector.
 

Hoofdcompetenties

Competentie 1: Binnen een magazijnomgeving werken in team.
Competentie 2: Zelfstandig goederen ontvangen en opslaan in het magazijn van het stagebedrijf.
Competentie 3: Zelfstandig het order verwerken, de goederen verzendklaar maken, het transport voorbereiden de goederen laden in het magazijn van het stagebedrijf.
Competentie 4: Binnen een magazijnomgeving minstens twee motorisch aangedreven transportmiddelen besturen rekening houdend met kwaliteitsprocedures en veiligheidsvoorschriften1.
Competentie 5: Veilig werken binnen een magazijnomgeving.
Competentie 6: De voorraad inventariseren en beheren met behulp van ERP/WMS-software.
1Niet-limitatieve keuze uit: heftruck, reachtruck, pallettruck, stapelaar

 

Inhoud van de opleiding

Het 7de specialisatiejaar Logistiek biedt een bijkomende vakbekwaamheid en een logisch vervolg op de studierichting ‘Kantoor‘ derde graad. De grote troef van deze leerlingen is hun sterke praktijk- en teamgerichtheid. Ook leerlingen uit andere economische richtingen kunnen starten in dit 7de jaar. Logistiek organiseert en plant de hele keten van grondstof tot geleverd product. Aankoop, opslag, transport, conditionering, verpakking, afwerking: stuk voor stuk logistieke processen, gestuurd door de juiste mensen. Mensen die van aanpakken weten, vernieuwend denken en de logistieke molen feilloos laten draaien. Het geeft tevens het recht op een diploma secundair onderwijs, dat nog van pas kan komen bij de toelating tot sommige functies of opleidingen, bijvoorbeeld in het avondonderwijs; dit diploma komt overeen met het diploma dat in het ASO-TSO-KSO wordt uitgereikt na het zesde jaar.
 
De vorming van het 7de jaar logistiek bestaat uit 2 componenten:


  • Een communicatieve component met een praktische kennis van het Nederlands, Frans en Engels,

  • Een bedrijfsgerichte component met: - een praktijkgerichte vorming rond de    verwerking van de in- en uitgaande goederenstroom op de werkvloer van een magazijn, - bedrijfsbezoeken aan magazijnen in    werking, - een opleiding tot heftruckchauffeur in een gespecialiseerd opleidingscentrum, - workshops rond veiligheid, ergonomie,    verpakking,… op school,

Doorheen de opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals resultaatgericht werken, stiptheid, accuraatheid en stressbestendigheid. Veel van de noodzakelijke competenties en vaardigheden kunnen we de leerling niet op school leren. Daarom wordt er in het 7de jaar intensief samengewerkt met de bedrijfssector: elke week gaat hij/zij “werkplekleren” in één van onze logistieke peterschapsbedrijven. Daarnaast krijg hij/zij ook een stevig pakket stages te verwerken: vier blokstages van telkens twee weken.
Als afgestudeerde van het 7de jaar logistiek bezit de leerling een diploma dat thuishoort in de knelpuntberoepen. Dit betekent dat hij/zij wellicht snel aan de slag kan op de arbeidsmarkt als logistiek bediende, orderpicker, magazijnmedewerker en zelfs heftruckchauffeur behoort tot de mogelijkheden. Door zijn/haar brede vorming en gespecialiseerde opleiding groeit hij/zij met de juiste vaardigheden snel door tot functies als teamverantwoordelijke.
 

Stage, projecten, werkplekleren

Wekelijks gaan de lln. 2 volledige dagen op WPL/STAGE. Dit vormt een zeer belangrijk deel van de opleiding.
 

Afgeleverde certificaten / getuigschriften

Diploma Secundair Onderwijs, afstudeerrichting 7de jaar Logistiek + getuigschrift chauffeur motorisch aangedreven interne transportmiddelen + getuigschrift VCA (veiligheid) 
 

Aansluitende opleidingsmogelijkheden

Eventueel aansluitend een opleiding in de logistiek sector of solliciteren op de arbeidsmarkt in de logistieke sector.